Geassocieerd met blauwe blokjes, hun eigen sound, trouwe fans in binnen en buitenland, het havenstadje Enkhuizen, een sousafonist die letterlijk een gat in de lucht springt, tours door heel Europa, menig anekdote en goede herinnering, en ga zo maar door. Na al die jaren zijn ze nog net zo levendig als toen ze begonnen, zodra zij op de buhne staan gaan alle remmen los.
De Freetime Old Dixie Jassband
De Band
In 1971 begon de Freetime, het oudste jazzorkest van Enkhuizen, met het maken van jazzmuziek. Net daarvoor was de band van Jan Jaap Kroeb en Ruud Peerdeman, " de Mississippi Stompers " uit elkaar gevallen. Broers Piet en Jaap de Wit hadden al in een aantal muziek ensembles gespeeld en door hun enorme interesse in jazz muziek gingen zij op zoek naar wat jongens voor het starten van een band. Zij kwamen Jan Jaap en Ruud tegen, die kenden nog wat andere jongens. Zo onstond de Freetime Old Dixie Jassband met Piet de Wit op piano, Jaap de Wit op sousafoon, Jan Jaap Kroeb op klarinet, Ruud Peerdeman op trompet, Rob Vlam op trombone, Jan Loots op banjo en Cor van der Horst op Drums
The Line ups
Door de jaren heen heeft de band wat  'wissel' gehd.Drie leden zijn echter van het eerste uur: Rob Vlam en Jaap en Piet de Wit. Ondanks de formatiewisselingen van de, zijn er in de loop der jaren twee dingen altijd het zelfde gebleven. Ten eerste de echte onderscheidende "Freetime-sound" van hun muziek. En ten tweede het meest voor de hand liggende: hun shirts. Mode in de tijd dat de band begon. Nu zijn de geblokte shirts net zo lang in de band als Piet, Jaap en Rob horen daarom echt bij de band.
Festivals
Een jaar nadat de band begon, 1972, werden zij uitgenodigd om op een festival in Dendermonde ( België ) te spelen. Later bleek dit de eerste ontmoeting met Max Collie, Phil Mason, Trevor Williams, Jim McIntosh, Jack Gilbert en Ron McKay te zijn. Ondanks dat Max Collie's Rhytm Aces een aantal jaar later uit elkaar viel zijn de leden van de Freetime nog altijd bevriend met Phil, Trevor, Jim en Ron. Later dat jaar speelde de Freetime op een festival in Breda wat de inspiratie gaf voor Jaap, Piet, Rob, Jan Bok en Luit Bolt om ook in Enkhuizen een festival te organiseren. De toenmalige vorm van het drie daagse festival is zoals wij die vandaag ook nog meer of min kennen.
Isle of Bute Jazz Festival
Door de jaren heen heeft de Freetime op heel wat festivals gespeeld. In 1976 had de Freetime de eerste tour in Engeland, Scarborough, waar de leden hele goede herinneringen aan hebben.
Nog steeds is elke tour speciaal. Er gebeurt altijd wat anders.
Waar mogelijk huren zij fietsen en zo waren ze eens in Schotland op het Isle of Bute Jazz Festival.
Jaap zijn vrouw Meria kan het moment nog goed herinneren toen ze na het optreden van de Freetime in "the Pavillion" op weg naar huis was en ze plotseling een bekend geluid hoorde. Het was Jaap die al fietsend zijn sousafoon speelde op de weg terug naar het hotel!
Dresden 1989
Een van de meest gedenkwaardige festivals was Dresden, Oost Duitsland in 1989. De band speelde op een balkon drie hoog, en keek uit over een groot plein.
De band had enorm succes, 30.000 mensen luisterden naar de band vanaf het plein, gebouwen, en men hing zelfs aan lantaarnpalen. Aansluitend was er een parade en iedereen volgde de band. De stoet was zo lang dat de meeste mensen de band waarschijnlijk niet eens konden horen.
De Muziek
De Freetime Old Dixie Jassband is inmiddels bekend door hun eigen Freetime-sound en weten ze vele jazzliefhebbers om hun vinger te winden.
De band heeft een enorme bounce, meerstemmige arrangementen en vette solo's die karakteristiek zijn voor de band.
Een optreden van de Freetime is als een reis door de jazz waarbij o.a. Ragtime's, Stomps, Latin-stukken en de Blues de revue passeren.
Mede hierdoor is een optreden van deze band een afwisselende happening. Naast de vele optredens in het binnenland staan er elk jaar meerdere trips naar het buitenland in de agenda. Mis ze niet!